september 25, 2022

Buffalo Zone

Real Buffalo Fanatics

De Belgische beker in 1964

Als Gent een primeur op haar naam mag schrijven is het de eerste deelname aan de Europese beker voor bekerhouders. Tot dan werd de Belgische beker enkel in 1912, 1913, 1914, 1927, 1954, 1955 en 1956 georganiseerd. Toen de Europese beker in 1960 het licht zag werden de Belgische voetbalbobo’s wakker en werd in 1963 een nieuwe bekercompetitie ingericht. Omdat Anderlecht en Standard de titel belangrijker vonden, was deze competitie een uitgelezen kans voor een mindere god. Na een zwakke partij met een spannend slot behaalde Gent, toen nog La Gantoise genaamd, de beker door met 4-2 (in verlengingen) te winnen van Diest.

Het gebeurde op zondag 24 mei 1964 in het toenmalige Heizelstadion. Doordat het niet meteen een affiche was, kwamen slechts 6 000 toeschouwers – 3 000 Gentenaars – naar het immense stadion (toen was de capaciteit van het stadion nog 60 000 toeschouwers).

K.A.A. Gent had geen moeilijke tegenstanders gekend om de finale te bereiken. Enkel Eendracht Aalst, dat Anderlecht in de zestiende finale versloeg, kon dat vooraf even lijken, maar in de halve finale gingen de “Ajuinen” in Gent voor de bijl (3-0).

In die periode werden alle wedstrijden gespeeld volgens het principe van rechtstreekse uitschakeling. Ook de voorbereiding op zo’n partij is niet te vergelijken met de beleving nu. Eén van de Gentse spelers, Eric Lambert, diende voor zijn werkgever (de Gentse waterdienst) de dag voor de finale in Duitsland een tornooi te spelen. De terugreis en vooral het vertier na dat tornooi, hadden de man afgemat zodat hij in de eerste helft maar zwak speelde. Gelukkig scoorde hij o.a. in de slotfase van de match de gelijkmaker en prikte hij in de verlenging een verlossende goal tegen de netten.

K.A.A. Gent was tijdens de partij 0-2 achter gekomen (doelpunten van Lievens in de 24e minuut en van Diestenaar Van Camp in de 53e minuut) en door goals van Lambert (55′, 89′ en 106′) en Mayama (102′) was K.A.A. Gent de eerste Belgische club die aan de Europabeker voor Bekerhouders mocht deelnemen.

Meer: redwinners.com/nl

Matchinformatie

bron: Het Laatste Nieuws – 25 mei 1964

Voor KFC Diest speelden Goeleven, Drijvers, Karremans, Louis Van Rompaey, Saenen, Marriman, Verleysen, Van Camp, Maes, Lievens en Van Roosbroeck

Voor K.A.A. Gent waren dit Seghers, De Vreeze, Delmulle, De Baets R., Van de Velde, Ghellinck, Mahieu, Segers, Lambert, Mayama en Storme

 

Doelpunten

1ste helft

 • 24′ Lievens 1-0
  Lievens dribbelt Delmulle, rukt met de bal op in de richting van de linkerveldhoek en geeft daar over aan Van Roosbroeck. Julien toetst in de hoogte weer en het leder valt via Van Camps opnieuw voor Lievens, deze besluit vallend naast Seghers.

2de helft

 • 8′ Van Camp 2-0
  Diest komt aan haar maximale voorsprong na een steekpass van Van Roosbroeck in de richting van Van Camp. Jef, rechts uitgeweken krijgt alle tijd om over Seghers’ vingertoppen in te plaatsen.
 • 10′ Lambert 2-1
  Na samenspel tussen Segers, Ghellinck en Storme snapt Eric Lambert de bal mee, op 4 meter van Goeleven. Diests doelman krijgt geen kans tegen de lage bal, die de binnenzijde van de verste zijnet raakt.
 • 44′ Lambert 2-2
  Er zijn nog 60 seconden te spelen maar het lukt de gewonde Ghellinck doodkalm een korte toets te plaatsen die de bal bij Lambert brengt. Eric schiet via Karremans linkervoet in de Brabantse netten.

Verlengingen

 • 12′ Mayama 2-3
  Eric Lambert schakelt voor de hoofdtribune twee spelers uit en drijft dan de bal naar rechts tot bij de vrijstaande Mayama. Gantoises beste voetballer temporiseert twee seconden en lobt dan de wanhopige Goeleven met een juiste rechter.
 • 16′ Lambert 2-4
  Lambert spurt door het middenveld en krijgt na een mislukte pass in de richting van Storme, het leder terug voor de voet van … Drijvers. Eric drukt af, Goeleven duwt de bal weg, trapt vervolgens over het leder en Gantoises voorspeler kan onbedreigd met het leder over de verlaten lijn inlopen.

 

Stemming

6000 aanwezigen hebben dit bekertreffen bijgewoond maar het aantal heeft voor heel wat lawaai gezorgd. De intrede van Diest ging reeds gepaard met het in het veld rennen van 3 Brabantse hamerzwaaiers en trompettisten, terwijl de bekeroverhandiging van Gantoise aan ‘Mance’ Seghers werd voorafgegaan door een bestorming in regel van het veld. Deze bestorming bewees dat ten minste 3000 Gentenaars de verplaatsing naar de hoofdstad hadden ondernomen met de meest fantasierijke pluimages: spandoeken, regenschermen, hamers, trompetten, hoeden en dassen.
Voor de hoofdtribune kon zelfs de aanwezigheid van twee jonggehuwden worden opgemerkt die tijdens de wedstrijd steeds een blauwwitte kinderkoets stonden te wiegen waarin een kleine Buffalo lag te schreeuwen.

 

Weetjes

 • De oefenmeester was toen Verstraeten.
 • Indien de partij op strafschoppen was geëindigd waren dit de trappers: Segers, Seghers, Storme, Lambert E. en Mayama.
 • Lucien Ghellinck liep een enkelverstuiking op door het spelen met te korte studs op een droge grasmat. Hij kreeg tijdens de rust een inspuiting.
 • De Gentse aanhang bestormde twee minuten te vroeg het veld. Ze beschouwden het fluitsignaal na een overtreding als het eindsignaal en kropen vervolgens opnieuw achter de omheining.
Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.