september 25, 2022

Buffalo Zone

Real Buffalo Fanatics

De Belgische bekerfinale in 2010

Voor Cercle Brugge KSV speelden: Verbist, Cornelis, Viane (33′ Portier), Kelhar, Evens, Sergeant (64′ Van Eenoo), Vossen, Serebrennikov, Boi (45′ Reynaldo), Iachtchouk en Foley

Voor K.A.A. Gent speelden: Jorgacevic, Thompson, Suler, Wils, Rosales, Azofeifa (83′ Grondin), Thijs, Lepoint, Leye, El Ghanassy (72′ Ljubijankic) en Coulibaly (89′ De Smet)

Scheidsrechter: Allaerts

Doelpunten:

  • 35′ Coulibaly 0-1
  • 86′ Leye 0-2
  • 93′ Grondin 0-3

Kaarten:

Geel: Thompson, Lepoint, El Ghanassy en Iachtchouk

Zowel Cercle Brugge KSV als onze eigen Buffalo’s konden in het Koning Boudewijnstadion te Brussel geschiedenis schrijven. Beide clubs hunkerden immers al een kwarteeuw naar een nieuwe trofee om in de vitrinekast te plaatsen.

Mooi was de sfeer waarin dit volksfeest kon plaatsvinden. Duizenden Buffalo’s waren (origineel) getooid in de favoriete kleuren en zorgden al – ondanks de gigantische stress die zo’n finale met zich meebracht – voor heel wat ambiance voor de wedstrijd.

Nadat de Buffalo’s de wedstrijd op gang trapten wist Coulibaly zich al in de tweede minuut op kracht door de defensie te wringen en forceerde zo de eerste hoekschop van deze avond. De openingsfase was – net als het vervolg van de partij – zonder twijfel voor de Buffalo’s. Wat te denken van de vele kantwissels die El Ghanassy en Leye uit hun mouw schudden? Maar laat ons eerlijk zijn te zeggen dat elke Gentenaar het beste van zichzelf gaf. Al in de derde minuut pakte youngster El Ghanassy uit met een heerlijke dribbel waardoor hij vrijkwam van de Cercleverdediging en Verbist verplichtte plat te gaan. Twee minuten later zette hij een nieuwe aanval in waarna hij voorzette naar de verste paal waar Leye onvoldoende bij de bal kon.

Pas in de 10de minuut noteerden we de eerste dreiging via Vossen. Zijn schot werd echter goed afgeblokt waardoor hij tevreden diende te zijn met een hoekschop. Op het kwartier bracht Cornelis via vrijschop de bal bij Foley die in één tijd over het doel besloot. Kort daarop dook Vossen alleen voor onze doelman op. Zijn plaatsbal zoefde toch te gevaarlijk voor ons hart naast de kruising.

Het leek erop dat het heilige vuur – of was het de fysieke en mentale conditie – nu toch wel verdween bij de Bruggelingen terwijl aan de Gentse kant het geloof in eigen kunnen steeds meer toenam.

El Ghanassy was een ware kwelgeest voor zijn tegenstanders die geen antwoord hadden op zijn dribbelkunsten. Toen Serebrennikov weggleed ontsnapte El Ghanassy met de bal die hij tot bij Leye bracht. Evens was bij de les gebleven en blokte de Gentse doelpoging af.

Halfweg de eerste helft schilderde Azofeifa de hoekschop op het hoofd van Coulibaly die de bal onvoldoende kon deviëren. Ook Suler kende pech toen hij de pass van Leye hoog over schoot. En wat te denken van het sluwe steekballetje van Lepoint tot bij El Ghanassy die Viane op zijn weg tegenkwam?

In het derde kwartier stak Cercle Brugge KSV nog eens de neus aan het venster langs Vossen die onze defensie in paniek bracht door vanop de achterlijn Foley te bedienen. Onze ex-kapitein kende wederom geen succes bij de afwerking. Maar daar maalde geen Gentenaar om.

Een kantelmoment in de wedstrijd was de vervanging van Viane die geblesseerd naar de kant diende te gaan. Twee minuten later kwam nl. de 0-1 op het scorebord langs Coulibaly. Leye bracht hem in stelling en na het afschudden van 2 belagers gaf hij Verbist met een laag schot geen schijn van een kans. Het Gentse feest werd hiermee nu echt op gang geschoten.

Het juk viel nu van de Gentse schouders. El Ghanassy slalomde zich vanop de middenlijn naar het Brugse doel maar de ruwe diamant vergat dat zijn collega’s ook de verplaatsing naar Brussel hadden gemaakt. Er zat meer in deze aanval die hierdoor eindigde in ‘slechts’ een hoekschop. Op slag van rust knalde hij vanop de rand van de penaltyzone ver naast het doel. Gevaarlijker was de poging van Cornelis. Via Sulers voet ging het schot maar rakelings over het Gentse doel.

Kon Gent deze kleine marge vasthouden of slaagden de jongens van Michel Preud’homme erin de voorsprong verder uit te diepen? Preud’homme stuurde dezelfde jongens van de eerste helft terug het veld op. Zijn collega De Boeck diende noodgedwongen opnieuw te wisselen.

Het bracht weinig aarde aan de Brugse dijk want de Buffalo’s grepen de tegenstander meteen naar de keel. Rosales haalde de achterlijn waar hij de bal voor doel zond. Leye posteerde aan de tweede paal maar kon onvoldoende het leer beroeren waardoor Cornelis een spelbreker kon zijn.

In de 48ste minuut sneed El Ghanassy nog maar eens door de defensie als door boter maar zijn schot was terug van een mindere kwaliteit.

K.A.A. Gent was heer en meester in alle zones maar het mankeerde de ideale mix van frivoliteit en scherpte voor doel om de tegenstander uit te tellen. Bovendien zorgden tal van overtredingen voor een te laag tempo. De gele kaart bleef daarbij lang op zak bij de afscheidnemende ref Allaerts.

De man met de fluwelen baltoets, mister Azofeifa, stuurde El Ghanassy de penaltyzone in maar deze aanval eindigde met een schot buiten het doelkader. Voor de Cercleboys was het wachten tot het uur om Jorgacevic nog eens te bedreigen. Vossen was de boosdoener; zijn trap die op Thijs afweek kon Gents boegbeeld Jorgacevic echter niet verschalken.

Minstens even gevaarlijk was het aan de overkant toen Verbist in de voeten van El Ghanassy diende te duiken. De 0-2 zat er steeds duidelijker aan te komen. Daarna voorkwam Portier tot tweemaal toe een Gents doelpunt. Eerst blokte hij Thompsons schot af, daarna zag Leye hem in de baan staan.

Met nog iets meer dan een kwartier te spelen haalde Preud’homme El Ghanassy van het veld voor Ljubijankic. Het slotkwartier was echt helemaal voor de Buffalo’s. Verbist hield Leye nog even van de 0-2 en ook Van Eenoo hield op de achterlijn Lepoints kopbal uit het doel. Gingen de Bruggelingen nog in staat zijn een vuist te maken? Gingen zij het in het hoofd halen ons feest alsnog te verknallen met een late tegengoal?

Nog even was het bibberen voor de Buffalo’s toen Reynaldo zich liet vallen in onze penaltyzone. Ref Allaerts kende terecht geen strafschop toe. Zijn beslissingen waren evenwel niet altijd juist want Coulibaly (elleboog) en Thompson (tackle) zagen Allaerts de gevreesde rode kaart op zak houden.

Nog 7 minuten waren er te gaan toen Grondin het veld – ter vervanging van de moegestreden Azofeifa – mocht oprennen. Een gouden wissel want vanop de rand van de 16 meter zond hij in alle rust de bal voor doel waar Leye met een heerlijke duik de 0-2 tegen de netten kopte. Het Gents volksfeest kon nu echt losbarsten. Wie mee mocht meegenieten van dit feestje was De Smet die in de slotminuten werd ingebracht voor Coulibaly. Een niet moe te krijgen Rosales zette in de slotseconden nog een aanval op. Hij kreeg de bal bij Ljubijankic die Grondin de 0-3 in de Gentse geschiedenisboeken liet trappen. Voorwaar een grandioos moment om voor eeuwig te koesteren.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.