september 25, 2022

Buffalo Zone

Real Buffalo Fanatics

De Gentse voetbaltempels door de jaren heen

Hieronder volgt een overzicht van de thuishavens van K.A.A. Gent. Soms drongen zich grote verbouwingswerken op om de supporter het nodige comfort te bieden.

De voetbalafdeling die ontstond bij de atletiekvereninging Association Athlétique La Gantoise brak volledig door in 1900. Op 31 oktober 1900 werd officieel de basis gelegd en op 1 november 1900 ging de eerste training van start.

Kortrijksesteenweg

Het eerste veld waar de stichters van ARAG voetbalden lag aan de Kortrijksesteenweg (tussen de Kortrijksesteenweg, de Clementinalaan, de Oostendestraat en de Astridlaan). Het Carpentierplein – ter beschikking gesteld door een lid, de heer Victor Carpentier –  was een openbaar plein zodat voetgangers tijdens de partij het veld overstaken en honden met de bal aan de haal gingen. Het clublokaal was het nabijgelegen café la Demi-Lune. In dat café stelden H. Priem en J. Van De Kerkove het voetbalreglement op. Er was toen nog weinig interesse voor deze sporttak. De voetballers speelden in volgende uitrusting: een zwarte broek met een witte boord, een zwart hem met witte kraag en manchetten en op de linkerborst prijkte een wit schildje met daarop in zwarte letters A.A.G. geborduurd.

Vanaf 13 augustus 1902 werden de clubkleuren blauw en wit. De eerste officiële wedstrijd speelde onze club op 15 november 1900 tegen Omnium Sporting Club. De Gentenaars wonnen de partij met 2-0. Veertien dagen later wonnen ze met dezelfde cijfers de terugwedstrijd.
Een jaar later vroeg de club heraansluiting bij de U.B.S.S.A. waar ze zelf mee de stichter van was en schreef de club zich in voor het kampioenschap van Vlaanderen.
In 1902 verliet men het café Demi-Lune voor Hotel St.-Denis rechtover het station Gent-Sint-Pieters.

Mussenstraat

Op 28 mei 1904 aanvaarde de club de voorwaarden van de stad en majoor Polsenaere om te verhuizen naar de Mussenstraat (Gent-Sint-Pieters). De kleedkamers waren zeer rudimentair geïnstalleerd in een werkmanshuisje naast het nieuwe terrein.

In 1905 beslisten de bestuurslui een tribune te bouwen. De creatie van architect en atleet Guillaume De Vos bezorgde de club een financiële kater. Om die kater te verzachten probeerde men via reclameborden langs het veld wat geld te recupereren. Het terrein lag immers naast de spoorlijn Oostende – Brussel. In 1906 sloot de club een akkoord met de Gentse trammaatschappij en konden de toeschouwers op vertoon van hun matchkaartje (0,50 frank) gratis naar het Sint-Pietersstation.

Albertlaan

Op 1 januari 1910 moet Gantoise het terrein aan de Mussenstraat opgeven om plaats te maken voor de Wereldtentoonstelling van 1913. Burgemeester Braun liet een prachtig complex van meer dan 2 hectaren bouwen aan de Albertlaan. Het omvatte een voetbalterrein, een trainingsveld, zes tennisvelden met châlet-vestiaire, een looppiste en een tribune.

De installaties werden op 13 en 14 mei officieus ingehuldigd voor de universitaire kampioenschappen. De officiële inhuldiging volgde op 23 juli van dat jaar met de Grote Atletiekprijs van de Union belge des Sociétés des Sports Athlétiques.

Op de wereldtentoonstelling zelf mag Gantoise alle voetbal-, tennis- en atletiekwedstrijden organiseren en bij het 50-jarig bestaan kreeg de club het keurmerk ‘Koninklijk’ en veranderde de naam in Association Royale Athlétique la Gantoise.

Toen K.A.A. Gent in 1914 aan de Albertlaan in Gent voetbalde, konden de supporters plaatsnemen op een houten tribune. Tijdens de oorlog, meer bepaald op 9 december 1915, brandde de tribune aan de Albertlaan uit.

Jules Ottenstadion

Na de oorlog moeten op korte termijn ook de terreinen aan de Albertlaan verlaten worden en Gantoise zet een samenwerkende vennootschap op die op zoek moet gaan naar een geschikt stuk grond voor een modern terrein. Dat wordt dus Gentbrugge, waar nu nog steeds het voetbalstadion gevestigd is. De werken worden terug toevertrouwd aan architect Guillaume De Vos. Jules Otten, secretaris-schatbewaarder van Gantoise speelt een belangrijke rol in de supervisie van de werken. Het stadion wordt dan ook naar hem genoemd. Op 22 augustus 1920 komt Prins Leopold naar Gent voor de officiële opening. De festiviteiten bij die opening worden afgesloten met een prachtig banket in hotel de la Poste waar Jules Otten van de ARAG-leden een kunstwerk werd aangeboden voor zijn jarenlange inzet.

Onder leiding van Jules Otten trokken de Buffalo’s dus naar Gentbrugge, waar het Ottenstadion werd opgericht. Merk op dat in de omgeving van dit stadion toen niet veel bebouwing te zien was.

Het was Jules Otten die zorgde dat K.A.A. Gent in Gentbrugge een stadion kreeg. Op 22 augustus 1920 werd dit stadion door kroonprins Leopold ingehuldigd. U vindt hier de tekst van het artikel dat verscheen in de krant Het Laatste Nieuws op 23 augustus 1920.

Prins Leopold te Gent
Plechtige opening van het stadion (Telefonisch van onze berichtgever)
Zondagmiddag, 5 uur, kwam Prins Leopold, vergezeld van majoor de Henne en de
Fransche bevelhebber Ploé een bezoek brengen aan het stadion “La Gantoise”, bij
gelegenheid van de inhuldiging. Hij woonde een voetbalwedstrijd bij, die plaats had
tussen de “Gantoise” en de “Racing Club” van Gent. De wedstrijd werd gewonnen
door de Gantoise met vier punten tegen twee punten. Daarna had een wedstrijd hardlopen
over 1/4 km plaats, die gewonnen werd door Union St.-Gilloise. Om zes uur verliet de
kroonprins het stadion, onder toejuichingen van het publiek.”

In 1937 werd een nieuwe tribune gebouwd. Vanaf toen waren er langs de Bruiloftstraatkrant 13 rijen ipv de toenmalige 8 rijen. De oude T-tribune was daar nog de laatste getuige van.  De tribunes langs de Bruiloftstraat en de zijkant van het veld werden vergroot. Het T-vak werd in de jaren 50 zo gelaten vermits er onvoldoende financiële middelen waren. Toch werd het Ottenstadion voorzien van lichtmasten.

U kan ook terecht op onze pagina over het Jules Ottenstadion. Op 23 mei 2013 werd de laatste wedstrijd in dit stadion gespeeld.

De Ghelamco Arena

Het kostte onze club heel wat jaren om de Ghelamco Arena te realiseren op de terreinen waar ooit de Groothandelsmarkt gevestigd was. Op 17 juli 2013 werd deze nieuwe voetbaltempel feestelijk geopend.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.