september 25, 2022

Buffalo Zone

Real Buffalo Fanatics

De Ghelamco Arena

Jarenlang waren de Buffalo’s in de ban van een nieuwe thuishaven. Het vertrouwde Jules Ottenstadion was eigenlijk tot op de draad versleten en zou de club op termijn beperken in haar groei. Het oude stadion dat ingebed was in een drukke woonwijk zorgde voor een te grote belasting op de buurt. Er waren dus redenen genoeg om een nieuw multifunctioneel voetbalstadion te realiseren. Dat ging evenwel niet zonder slag op stoot. Nadat de geschikte locatie werd gevonden botsten de betrokkenen op tal van obstakels en kregen ze af te rekenen met heel wat tegenslagen. Even leek het compleet fout af te lopen met dit grootschalig project maar dank zij de Gentse koppigheid, de vakkennis en de broodnodige extra centen werd keihard doorgewerkt zodat er nu een pareltje te bewonderen valt.

Op deze pagina proberen we u o.a. een beeld te schetsen van de weg die de club samen met haar partners aflegde om deze arena te realiseren in het Arteveldepark. Jarenlang leek de voetbaltempel immers het Arteveldestadion te zullen worden, maar door de belangrijke inbreng van van partner Ghelamco gaan de fans sinds de plechtige opening op 17 juli 2013 fier naar de Ghelamco Arena. De verwijzing naar de historische figuur Jacob Van Artevelde was evenwel op zijn plaats.

Zoals geweten werden heel wat locaties bekeken om de perfecte uitvalsbasis voor de Buffalo’s te vinden. Daarnaast werden ook meerdere stadionontwerpen gemaakt. Eén van de opties was het bouwen van een stadion in de buurt van Flanders Expo.

Uiteindelijk viel de keuze op de site van de Groothandelsmarkt.

Na jaren discuteren over sportieve en extra-sportieve zaken kwam er eindelijk een “totaaloplossing”: de bouw van een nieuw stadion op de terreinen van de Groothandelsmarkt. De Groothandelsmarkt verdween uit het Gentse stadsbeeld. De gronden waren eigendom van de stad Gent en werden ‘geschonken’ aan de voetbalclub. De stad Gent kwam ook voor een groot deel tussen in het bouwproject van de voetbalarena.

Het stadsbestuur van Gent gaf in 1963 opdracht tot de bouw van de Groothandelsmarkt aan de rand van Gent langs de Ottergemsesteenweg en vlakbij de Ringvaart en de autosnelweg om onderdak te bieden aan de groeiende marktverrichtingen voor groenten en fruit, die tot dan toe plaatsvonden op de Vrijdagmarkt, bij Sint Jacobs en in de aanpalende straten. Op een terrein van 25 ha. verschenen tal van magazijnen en gebouwen. Ronduit indrukwekkend was de centrale overdekte markthal. Deze overdekte markthal, die een oppervlakte van 2 hectaren overspant, werd in mei 1964 in gebruik genomen. De open constructie (verluchting, licht) was een logische voortzetting van de bouwvoorschriften voor markthallen in Gent en andere steden. Een vergelijking met de oorspronkelijke 19de-eeuwse Vismarkt aan de Rekelingestraat of de latere Nieuwe Beestenmarkt op Sint-Macharius maakt dit duidelijk. Toen al gingen ingenieurs en architecten op zoek naar grotere overspanningen.

De daling van de marktverrichtingen als gevolg van de opkomst van de grote distributiecentra, gekoppeld aan de weinig hoopgevende resultaten van een wetenschappelijke studie rond de toekomst van het groothandelsmarktgebeuren en de zoektocht naar een geschikte locatie voor een nieuw voetbalstadion, leidden enkele jaren geleden tot het besluit van het Gentse stadsbestuur om de activiteiten van de groothandelsmarkt op deze plek stop te zetten. Het stadionproject ging aanvankelijk gerealiseerd worden door projectontwikkelaar Optima met de architectengroep G+D Bontinck. Het technische luik was handen van Besix dat de werken uit handen gaf aan Ghelamco. Zoals verteld waren er onderweg heel wat moeilijkheden. Besix en Optima gaven onderweg de fakkel door aan andere partijen.

Op 7 september 2006 gaven de betrokken Gentse schepenen samen met projectontwikkelaar Optima Financial Planners het startsein voor de ontmanteling van de Gentse Groothandelsmarkt. In de plaats komt de nieuwe voetbaltempel en de bijhorende commerciële activiteiten. Eenmaal de hal en de bijgebouwen opgeruimd zijn kon er gestart worden met de bouw van een nieuw stadion dat plaats zal bieden aan 20 000 toeschouwers. Het was evenwel nog wachten op de aflevering van het milieu-effectenrapport (MER) om vervolgens de nodige bouwvergunning te verkrijgen. Dit was voorzien voor het voorjaar van 2007. De duur van de werken werd gepland op 1 jaar. Als alles vlot was verlopen had de club bij de aanvang van het seizoen 2008-2009 in het fonkelnieuwe stadion gespeeld.

De bouw van het stadion werd gefinancierd door de CVBA Artevelde-Stadion, waar Optima Financial Planners, het Gentse Stadsontwikkelingsbedrijf en enkele andere privépartners deel van uitmaakten. Voor de architectuur tekende het Studiebureau Bontinck, aannemer was het bouwbedrijf Besix Group. De stad Gent bracht de gronden in via een erfpachtovereenkomst met de CVBA Artevelde-Stadion. K.A.A. Gent trad hierbij op als huurder van het stadion.

Het Jules Ottenstadion zal op termijn gebruikt worden voor private en sociale woningbouw. De gronden zijn nl. eigendom van de stad Gent.

Tijdens de persmeeting gaven de firma’s Optima Financial Planners, G+ D Studiebureau Bontinck, Besix nv, ProWinko België toelichting over hun betrokkenheid bij het project en de reden waarom ze geloven in de realisatie ervan.

Burgemeester Frank Beke opende de reeks toespraken en met fierheid kondigde hij aan dat het stadion er nu zeker komt. Alles bij mekaar is dit een hoogdag voor de Gentse sportliefhebber en de Buffalo’s in het bijzonder. De heer Piqueur vatte voor de toehoorders nog eens samen hoe het project groeide van een idee tot de huidige plannen. Hierbij diende men bepaalde logische stappen te respecteren. Het stadion moest op een ideale plaats komen te staan en moest beantwoorden aan alle geldende regels. De bedrijven die zich situeerden op de Groothandelsmarkt moesten een nieuwe thuishaven krijgen en de verworven gronden dienden een nieuwe bestemming te krijgen. Dank zij een prima samenwerking tussen alle betrokken partijen kwam dit allemaal in orde.

De unieke combinatie stadion en commerciële activiteiten op deze schaal kwam tot stand door het creatieve werk van Studiebureau Bontinck. Het stadion neemt een oppervlakte van 60 000 m² in en zal samen met de kantorenbuilding (10.000 m²) de eerste fase vormen van de realisatie. Het commerciële gedeelte sluit prima aan met de handelsactiviteiten in het stadcentrum en kan uitgroeien tot een nieuw aantrekkingspunt voor de stad Gent.

Besix toonde aan dat zij heel wat ervaring hebben door het realiseren van grootschalige projecten in het binnen- en het buitenland en wezen erop dat de bouw van het Arteveldestadion en de andere gebouwen een invloed zal hebben op de tewerkstelling in de Gentse regio.

Na deze toespraken en een panelgesprek met de schepenen Termont, Peeters, Versnick en Temmerman was dan het moment aangebroken waar iedereen op zat te wachten. Termont en Peeters namen plaats in een bulldozer om zo het startsein voor de sloop van de Groothandelsmarkt te geven. Tijdens het panelgesprek benadrukten de schepenen Termont en Peeters het belang van dit project voor de stad Gent. Het stadion en de geplande handels- en kantooractiviteiten errond zullen een aanzienlijke economische meerwaarde betekenen. Maar het zal tevens een impuls geven aan het Gentse voetbal in de hoogste afdeling en het komt de internationale uitstraling van de stad ten goede. Het project heeft immers een perfecte ligging (E17 en de Ring).

Bron van de grafische voorstelling: © Optima / Bontinck / AniMotionS

Meermaals trommelden de partijen de nationale pers uit om toelichting te geven over de grootschalige plannen. Dat was zo het geval in 2003. De Gentse fans waren in de wolken en begonnen luidop te dromen maar de weg bleek langer en moeizamer dan gedacht. Tussen 2003 en 2005 werd een hobbelig parcours afgelegd en dat zorgde voor een nieuwe optrommeling van de pers in 2005 waarna het leed nog niet achter de rug was, aan heel wat problemen moet een oplossing geboden worden. Pas op 17 juli 2013 kon de Ghelamco Arena geopend worden.

Onder andere via de krant Het Nieuwsblad kon u als Gentse fan de bouw van het stadion op de voet volgen. Bekijk hier de evolutie van Groothandelsmarktsite tot Ghelamco Arena.

Het eindresultaat is verbluffend mooi te noemen. Zowel de modale fan als de zakenman komt in de Ghelamco Arena aan zijn trekken. Het stadion beantwoordt niet alleen aan alle normen van de UEFA en FIFA, het houdt de functionaliteit in balans met het duurzaam design waarbij heel wat glas werd gebruikt. Het stadion zal met het openbaar vervoer vlot bereikbaar zijn en de automobilist heeft de E40 en de E17 in de directe nabijheid. De promenade zorgt dat de fan vlot contact kan hebben met andere supporters. Tan van eet- en drankstandjes, een massa beeldschermen, de grote fanshop en de merchandisekiosken, en leuke muziek zullen daarbij voor extra sfeer zorgen. Ook kinderen en mensen met een handicap zullen zich in dit stadion op hun gemak voelen.

Voor de zakenman zijn de mogelijkheden nog groter. Zij kunnen kiezen voor formules waarbij ze kunnen plaatsnemen in een luxueuze zetel na het nuttigen van een gastronomische maaltijd die werd bereid door een topchef. Anderen zullen kiezen voor zo’n seat na een maaltijd in hun skybox. Wie wil kan eerst gaan eten in het Business Seats Restaurant om dan een zetel te gaan opzoeken in onze voetbalarena. De zakenman kunnen ook kiezen voor het huren van een kantoorruimte met diverse cateringopties. De jonge ondernemer kan voor het opzetten van een netwerk starten in de business league.

Hieronder ziet u voorstellingen van de “Executive club”, de “Presidential skybox” en een “Skybox”.

Hieronder ziet voor u voorstellingen van “Luxe outside business seat”, “Preminum outside business seat”, “Outside box” en de “Business League”.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.