september 25, 2022

Buffalo Zone

Real Buffalo Fanatics

De Gouden Schoen

Het gebeurde nog maar één keer dat één speler als Buffalo de winnaar werd van de Gouden Schoen, een trofee die sinds 1954 door de krant Het Laatste Nieuws wordt uitgereikt. Wat het voor deze winnaar van het pronkstuk nog mooier maakt, is het feit dat een verdediger tot nu slechts sporadisch met de trofee ging lopen. Maar als verdedigers zo goed zijn als Roland Storme, kan niemand om hen heen.

Roland Storme (° 25 januari 1934) dankte zijn overwinning in 1958 vooral aan zijn regelmatigheid. De voorgaande seizoenen kwamen Rik Coppens, Fons Van Brandt, Vic Mees en Jef Jurion als winnaar uit de bus. Ze behoorden tot de beste voetballers die België ooit heeft voortgebracht. Roland Storme paste volgens critici niet echt in dat lijstje omdat hij zijn carrière toen nog niet de glans kon geven als zijn voorgangers.

De boomlange verdediger kwam evenwel met 103 punten als onbetwiste winnaar uit het referendum. Met bijna veertig punten voorsprong op zijn concurrent André Vanderstappen (65 punten), de doelman van Olympic Charleroi, lieten de honderd stemgerechtigden duidelijk hun voorkeur blijken.

Roland Storme kreeg als 24-jarige de zware opdracht om in 1958 de verdediging van de nationale ploeg te leiden. Hierbij werd hij steeds vergeleken met zijn voorganger Louis Carré. Hij doorstond deze vergelijking met glans want in zijn eigen stijl gaf hij een ziel aan de Belgische defensie.

Daarnaast eindigde La Gantoise dat seizoen na Standard Luik en FC Antwerp op de derde plaats.

De sympathieke, eenvoudige en professioneel ingestelde speler begon zijn loopbaan op zijn tiende bij Club Roeselare. Vijf jaar later groeide de speler zo spectaculair, 45 centimeter in een half jaar tijd, dat de bondsdokter hem verbood een jaar te voetballen. Dit advies werd gedeeltelijk in de wind geslagen want Storme nam dan maar plaats tussen de palen.

Op zijn twintigste maakte de speler zijn overgang naar het toenmalige La Gantoise waar hij zich in de kijker speelde door de wijze waarop hij voor zijn sport leefde. Zo nam hij geen genoegen met enkel de trainingen op de club. Hij had nl. zijn eigen dagprogramma: om zes uur turnen, later op de dag ging hij lopen in een bos, deed hij tal van boksoefeningen en oefende hij op zijn détente. Alcohol was uit den boze en vroeg slapen (om 20 uur) was zijn devies.

Als internationaal kende de speler geen al te groot succes. Zijn debuut bij de Rode Duivels maakte hij op 26 mei 1958 in Zwitserland. Als Buffalo mocht hij daarna nog zes keer het shirt van de nationale ploeg aantrekken. In totaal verzamelde hij 10 caps en 15 selecties.

In 1961 maakte hij de overstap naar Club Brugge waar hij op zijn 28ste zijn interlandcarrière beëindigde.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.