september 25, 2022

Buffalo Zone

Real Buffalo Fanatics

Een zwarte bladzijde in de clubgeschiedenis

Op 1 juni 1952, Pinksterdag, maakte de supportersclub ‘De kleine dokvrienden’ een familiale uitstap naar Cassel, le Cap Gris Nez en Calais in Noord-Frankrijk. De trip werd georganiseerd door busmaatschappij ‘Flying Car’ als compensatie voor een in de voorbije voetbalcompetitie wegens slechte weersomstandigheden afgelaste verplaatsing naar Standard de Liège.

De bus met 50 inzittenden vertrok om 5 uur ’s ochtends aan het clublokaal, het havencafé Loodswezen op het Stapelplein. De terugweg liep langs Gravelines, een kustdorpje aan de Frans Vlaamse Opaalkust. Bij het oprijden van de ‘Pont Vauban’, een bruggetje over de sluis van de Aa, raakte de bus omstreeks 17 uur de stoeprand en kantelde via de reling het water in. De rivier was op dat moment, mede door het opkomende tij, vier meter diep. De bus verdween bliksemsnel onder de waterlijn. Hoewel toegesnelde buurtbewoners en hulpdiensten met man en macht probeerden de Gentenaars uit de bus en uit het water te halen, overleefden slechts vijftien inzittenden de ramp. De Arteveldestad was in shock. De 34 supporters werden opgebaard in het Bijlokehospitaal.

Op 7 juni had een massale begrafenisplechtigheid plaats. Volgens de toenmalige kranten werd deze bijgewoond door tienduizenden Gentenaars, een uitgebreide afvaardiging van bestuur, spelers en supporters van La Gantoise en officiële delegaties van Racing Gent, Sporting Anderlecht, Union Saint-Gilloise, FC Meulestede, Beringen, Antwerp, Beerschot, Berchem, Mechelen en Sint-Niklaas. Onder leiding van de politieharmonie trok een indrukwekkende rouwstoet van de Bijloke naar de Westergembegraafplaats, waar de slachtoffers werden begraven.

Onderzoek wees uit dat het ongeluk het gevolg was van een samenloop van omstandigheden: te hoge snelheid, versleten autobanden, een overladen voertuig, verstrooidheid van de buschauffeur en een te smalle brug.

Ter nagedachtenis aan de onfortuinlijke Buffalo’s werd te Grevelingen een monument opgericht.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.