september 25, 2022

Buffalo Zone

Real Buffalo Fanatics

Freddy Chaves Daguilar

De lieveling van het Gentse publiek

Op 18 december 2004 overleed een oude glorie van onze club. Frédéric Chaves Daguilar (° 8-10-1918) was één van de meest getalenteerde spelers die ooit bij de Buffalo’s aan de slag waren. De ‘Gentleman-voetballer van het Ottenstadion’ speelde van 1935 tot 1953 voor onze club en scoorde in die periode 113 doelpunten in 266 wedstrijden. Hij scoorde als Rode Duivel in de periode 1946-1951 acht doelpunten in twintig wedstrijden.

Op deze pagina willen we u een beeld schetsen van een belangrijke speler in de Gentse geschiedenis. We willen hierbij de familie Chaves en Uitgever Tempus Benelux bedanken voor de toelating om foto’s te gebruiken.

Een anekdote van Freddy Chaves

“In 1941 vertrokken we omstreeks 9 uur in de ochtend richting Luik. Onderweg kenden we panne met de autobus en kwamen we zo vijf minuten te laat op het veld. Met een lege maag speelden we de match die we verloren met 2-0. Na de partij aten we in Luik en gingen dan met de trein naar Brussel. Verder dan het station Brussel-Noord raakten we niet. Het was immers oorlog en op dat moment waren er geen verre verbindingen meer. We legden een hele afstand te voet af en in een ander station zijn we dan opgestapt om bij het krieken van de volgende dag in Gent weer aan te komen”.

Al van kleinsaf was Freddy Chaves bezeten door het voetbalspel. Tijdens de vakantie ging hij bij zijn ‘meetje’ in het Terkamerenbos spelen.

Hieronder ziet u een ploegfoto van Freddy Chaves toe hij in ere-klasse (seizoen ’37-’38) speelde tegen Beerschot. Hij zit gehurkt met de bal voor de voeten. K.A.A. Gent won de partij met 2-1 en kende 4 junioren in de basis. Op de achtergrond ziet u de volksplaatsen die er kwamen dank zij de voorzitter Stassaert.

In dat jaar waren er vijf junioren die mee instonden voor de successen bij de club. Het waren Deraedt, De Geest, Chaves, Dereuse en Dol.

Ook zijn broer Etienne speelde samen met hem in de ploeg. U herkent hier Freddy, Edmond Delfour en Freddy’s broer Etienne.

Ook internationaal kwam Freddy Chaves op het toneel. Zoals in de partij tegen Schotland (20/05/1951) die hij met de Belgische ploeg verloor met 0-5. Freddy zit als tweede van links naast een ander voetbalmonument, nl. Rik Coppens.

Een jaar eerder kwam hij uit in de interland tegen Frankrijk (4/6/1950) die de Belgen met 4-1 wonnen.

De sympathieke Chaves kende heel wat vrienden en bij zijn afscheidsfeestje in 1954 kwamen tal van voetbalvrienden naar het Lunapark (een verdwenen café in Gentbrugge waar de familie Naudts eigenaar van was). Van hen kreeg hij een schilderij (omhoog gehouden door broer Etienne achteraan de groep) met de tekst: “Geschonken aan onze sympathieke aanvoerder Freddy, vanwege de oud-spelers van 1946-1954.” Van bestuurszijde waren slechts 3 mensen aanwezig.

Ook bij de buren in Gentbrugge, nl. Racing Gent, trok hij de voetbalschoenen aan. Dit merkt u op de foto (links onderaan) die gemaakt werd in het seizoen 1960-1961.

Daarna werd hij met KSV Waregem in het seizoen 1965-1966 kampioen in de tweede afdeling. Op deze foto staat Freddy Chaves helemaal bovenaan rechts in kostuum.

Ook bij Standaard Gent was Freddy Chaves actief. Deze foto werd genomen in het Jules Ottenstadion. Op de achtergrond herkent u de oude staanplaatsen van tribune 3.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.