september 25, 2022

Buffalo Zone

Real Buffalo Fanatics

K.A.A. Gent wint de Beker van België

Na een uiterst zwak seizoen wint K.A.A. Gent voor de tweede maal de beker van België! FC Herentals was de eerste tegenstander in de 32ste finales en zij kregen in het Ottenstadion een 3-1 aan hun broek. Daarna werd de toenmalig vierdeklasser VC Vorselaar met 4-0 afgedroogd. Vanaf de 8ste finales kwamen de zware tegenstanders. Eerst moest Gent naar Club Brugge waar ze zich in de slotfase plaatsten voor de kwartfinales tegen Sporting Lokeren. Vanaf die kwartfinales werd gespeeld volgens het principe van heen- en terugwedstrijden. In Daknam werd het 1-2 en thuis eindigde de match op 3-0. In de laatste lijn naar de finale moest Lierse uitgeschakeld worden. Thuis eindigde de match op 3-1 en in Lier hielden de Buffalo’s stand bij 1-0.

De finale zelf werd overschaduwd door de affaire Bellemans. Een onderzoeksrechter, de heer Bellemans, had bewijzen dat er bij de wedstrijd Standard-Waterschei in ’82 gefoefeld werd. Hierdoor werd quasi de helft van de Standardselectie geschorst.

In een spannende partij waarbij de Luikse speler Collard met tweemaal geel werd uitgesloten, moesten verlengingen beslissen over de winnaar. Door een goal van Cees Schapendonck (93e minuut) en een magistrale lob na een even prachtige run van Michel De Wolf (118e minuut) kwam de beker naar Gent. In het Heizelstadion waren de 15 000 Gentenaars (in totaal waren er ca. 36 000 mensen aanwezig) door het dolle heen!

Matchinformatie

Voor Standard Luik kwamen volgende spelers aan de aftrap: Bodart, Collard, Aussems, Jelikic (60′ Solheid), Wintacq, Gründel, Hellers, Nehoda, Delangre, Hrubesch en Delbrouck (75′ Roger).
Voor de Buffalo’s waren dit Laureyssen, Hanssens, Criel, Busk, De Wolf, Quipor, Koudijzer, Cordiez, Rombouts (115′ Bouvy), Mucher en Van Looy (50′ Schapendonk).

Doelpunten:

Eerste verlenging: 3′ Cees Schapendonk (0-1)

Tweede verlening: 18′ Michel De Wolf (0-2)

Boekingen

Geel: De Wolf, Gründel en Koudijzer

Rood: Collard (2x geel)

Toeschouwers: 36 769

Matchverslag

bron: Het Laatste Nieuws – 7 mei 1984

Een tamme finale ontploft met goal van Schapendonk

Het uitstelling van de beslissing in de beker van België tot na de reglementaire negentig minuten heeft ongetwijfeld bijgedragen tot het verhogen van de spanning en de verbetering van de kwaliteit van een ontgoochelende wedstrijd.

Het al geteisterde Standard speelde met 10 man wegens het wegsturen van Collard en de Buffalo’s hadden een bijkomende troef toegespeeld gekregen om hun bange speeltrant uit de eerste helft op te doeken. Ze begonnen met durf te voetballen, drukten hun vermoeide tegenstander tegen het doel en weefden met allure enkele goede combinaties ineen.

Al meteen bij het inluiden van de verlengingen drongen ze onweerstaanbaar door de verdediging van de “Rouches”. Luc Criel was er vandoor getrokken langs de rechterflank en had met zijn uitval enkele van zijn medespelers de wenk gegeven diep in het gebied van Bodart binnen te dringen om zijn voorzet op te vangen. De pas kwam bij de geschikte man terecht al week ze nog lichtjes af op een Luiks been. Het ging om Cees Schapendonk, die man die pas na een uur voetballen op het veld was verschenen om Johan Van Looy te vervangen. Hij ving het leder in één tijd op en zond het onweerstaanbaar binnen.

Wat stond Standard op dat moment nog te doen, nu het bij gebrek aan kracht ook nog de morele klap incasseerde tegen een onmogelijk op te halen achterstand? Horst Hrubesch probeerde nog zijn mannen op te jutten door ze met forse gebaren aan te zetten tot een tegenoffensief, maar in zijn ijver om de toon aan te geven met zijn afgezakte kousen en opgetrokken broek, die tot aan de lies reikte, leek hij in zijn badpakje eerder op de aanvoerder van een ploeterend zwemploegje dan van een voetballende formatie.

De ster naast hem was ook al uitgestorven. Heinz Gründel, de prachtige stylist van de 22 uit de eerste 2 helften, vermocht niet langer hem bij te staan. Eén keer probeerden zij het nog onder hun tweeën. Hun aanval kwam bij Nehoda terecht. De al te trage Tsjech haalde er geen voordeel uit. Vanuit het middenveld kwam er geen bal meer naar voren.

K.A.A. Gent beheerste de toestand volkomen en puurde uit dit overwicht een schitterende tweede kans om nog voor het keren de beker definitief binnen te palmen. Koudijzer lag er aan de basis van. Hij hoefde zich niet langer bezig te houden met het ondersteunen van het centrum, dook constant in de spits en speelde het vanuit die positie klaar om de buitenspelval van de Luikenaars te omzeilen. Toen hij daarop een bewijs gaf van zijn collectieve ingesteldheid en Quipor bediende maakte de uitstekende Bodart geen kans om in te grijpen. Er viel evenwel geen goal te bejubelen. De bal ketste af op de dwarslat, Koudijzer hernam met het hoofd en de snel herstelde keeper van de “Rouches” bedwong het gevaar met een spontane en geslaagde reflex.

Na 5 minuten in de 2de verlenging kwam de winst in gevaar op een vrijschop van Gründel naar Hellers. Laureyssen diende op diens vluchtschot voor het eerst in de hele match zijn klasse boven te halen.

Er was geen eenheid meer in de beide ploegen te herkennen en met nog drie minuten voor de boeg was iedereen op zichzelf … en op zijn totaal uitgeteerde macht aangewezen. Zelfs de wenkende ruimte tussen de linies gaf niemand nog de moed zijn wandelende pas tot een spurt uit te rekken. Michel De Wolf, verbazend fris, meldde zich hiervoor aan. Hij ging als een sneltrein iedereen voorbij, remde zijn vaart wat af voor hij voor Bodart verscheen en nam al zijn tijd om zijn krachtexplosie met stijl af te ronden. Met zijn linker lobde hij de bal hoog in het net over de uitgelopen Standardkeeper. De blonde achterspeler bezegelde daarmee het opmerkelijke overwicht van de Buffalo’s dat bij het inzetten van de tweede helft was ingeluid.”

 Voor Standard Luik staand van links naar rechts: Nehoda, Bodart, Jelikic, Delangre, Aussems en Hrubesch.
Gehurkt: Collard, Wintacq, Delbrouck, Hellers en Gründel

Voor K.A.A. Gent staand van links naar rechts: Koudijzer, Hansen, Cordiez, Busk, Criel, Laureyssen.
Gehurkt: Quipor, Van Looy, Mucher, Rombouts en De Wolf.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.