september 25, 2022

Buffalo Zone

Real Buffalo Fanatics

Supportersfederatie

Deze federatie zet zich in voor de belangen van de supporterclubs en de aangesloten leden. Supporters zijn de grootste rijkdom van een club. Zij zijn in feite de slagader van de vereniging. Niet alleen omdat zij met de abo’s en gekochte tickets zorgen voor centen in de lade, maar ook omdat zij met hun aanwezigheid zorgen voor de nodige sfeer in het stadion. De ene keer door gejubel, een andere keer door luid gejoel. Dat gefoeter hoeft niet altijd op de scheidsrechter of de tegenstander te zijn. Elke voetballer weet dat het afkeurend geluid van zijn eigen supporters snel plaats maakt voor applaus bij een goede actie of bij het tonen van de nodige inzet. Een fanatieke achterban –  in de goede betekenis van het woord – kan een elftal opzwepen tot prestaties en daardoor het verloop en het resultaat van een partij bepalen.

De supporters van de Buffalo’s groepeerden zich jaren terug in een federatie. In 1913 ontstond “De vrienden van de A.R.A.G”. In het begin van de dertiger jaren waren de Buffalo’s verspreid over vier wijkafdelingen. Door deze forse uitbreiding rees de noodzaak van een centrale organisatie met als doelstelling het bundelen van de krachten zodat meer initiatieven mogelijk zijn en de werking gecoördineerd kan gebeuren.

De federatie van supportersclubs werd gesticht in 1934 in een Ledebergs café, nl. Excelsior. Het was de gouden periode toen men met autobussen en radiotreinen de Buffalo’s op verplaatsing volgden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kon de federatie nauwelijks activiteiten ontplooien maar in 1945 vonden de dirigenten mekaar opnieuw. Het spreekt voor zich dat de bloei van de federatie in verband stond met de mooie prestaties van het team. De hoogtepunten situeren zich in de jaren vijftig en de eerste helft van de jaren 80. Toen waren er maar liefst 40 supporterclubs, momenteel is dat een 20-tal. Sinds de oprichting kende de federatie al heel wat voorzitters die elk hun eigen stempel op het beleid drukten. In chronologische volgorde waren dit:

  • 1934 : G. De Waele, Gust Deprez, Edmond Van Belle
  • 1965 : Willy De Smet
  • 1975 : Augule De Smet
  • 1980 : Ferdinand Vleminckx
  • 1985 : Alfons De Pauw
  • 1996 : Theo Vanderstraeten
  • 1998 : Luciën Corijn

Sinds juni 2004 is Filip Raes voorzitter van de supportersfederatie.

In 1945 zag ook het clubblad “Buffalo” het levenslicht. Dit blad kreeg in 1978 en 1980 de prijs van het beste clubblad en in 1982 en 1987 de prijs voor het beste artikel. K.A.A. Gent wenste in 1996 een eigen clubblad (Wigwam) onder haar supporters te verspreiden en wou hierbij niet samenwerken met de federatie waardoor het clubblad Buffalo verdween.

De Gentse fans hebben al heel wat moeten incasseren. Op sportief gebied waren er de degradaties naar de tweede en zelfs naar derde klasse. Op menselijk vlak was de tol nog hoger. Op pinksteren 1952 verloren vijfendertig supporters van de supportersclub “De kleine dokvrienden” het leven bij een verkeersongeval te Grevelingen in Noord-Frankrijk. Zij waren die dag vertrokken naar Standard, maar vernamen onderweg dat de wedstrijd was uitgesteld wegens de onbespeelbaarheid van het terrein. Als compensatie voor de in het water gevallen voetbalwedstrijd gooiden ze het op een akkoord met de busmaatschappij om een reis naar het noorden van Frankrijk te maken. In Grevelingen – waar het noodlot toesloeg – werd een klein monument opgericht ter nagedachtenis van deze ongelukkige fans.

Supporterfederatie en de aangesloten clubs

U vindt hier:

  • een overzicht van de supporterclubs (xlsx-bestand)
  • een overzicht van het federatiebestuur (pdf-bestand)

De supportersfederatie is bereikbaar via 0493-50 42 00.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.